Hoeveel led inbouwspots heb je nodig in de werkkamer?

In de werkkamer of het kantoor breng je veel tijd door achter de computer, met dikke boeken of hoge stapels papierwerk. Kortom, in deze kamer ben je hard aan het werk. Om alles goed te kunnen zien en je ogen geen overuren te laten draaien, is het belangrijk dat deze ruimte goed verlicht is.

De beste manier om je werkkamer of kantoor te verlichten, is met behulp van led inbouwspots. Deze zijn goed voor het milieu, goed voor je portemonnee, én ze geven mooi en helder licht waarbij je je goed kunt concentreren. Maar hoeveel van deze led inbouwspots heb je nodig voor in je werkkamer?

inbouwspotjes

Verschillende luxwaardes voor led inbouwspots

De eenheid voor lichtsterkte van led inbouwspots wordt vaak aangegeven in lux. Aan de hoeveelheid lux kun je zien hoeveel licht er op een bepaald oppervlak terechtkomt. Voor elke soort ruimte geldt een andere hoeveelheid licht die nodig is, dus een andere lux waarde. Zo is voor bijvoorbeeld een woonkamer een lux waarde van 200 voldoende. Voor een werkkamer of kantoor is dit echter anders. Er is wettelijk vastgesteld dat een werkplek zoals een kantoor een lux waarde van minimaal 350 moet hebben, maar een waarde van 500 is nog veel beter. Dit bepaalt dus ook het aantal led inbouwspots dat in de ruimte geplaatst moet worden.

Hoe bepaal je het aantal led inbouwspots aan de hand van lux?

In een standaard ruimte geldt de ezelsbrug dat je per vierkante meter aan ruimte ongeveer 1 Watt aan licht nodig hebt. Dit geldt echter voor een woonkamer met een luxwaarde van 200, dus voor een werkkamer zijn minstens twee keer zoveel led inbouwspots benodigd om alles goed te kunnen zien. Je kunt dus een hoeveelheid van 2 Watt per vierkante meter aanhouden bij het plaatsen van de led inbouwspots. Blijkt dit niet voldoende, of juist te veel te zijn, dan kun je het later altijd nog aanpassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *